fredag 26 november 2010

Mandel, Nötter & Frön

Dags för lite fakta & information.
Denna fakta kommer ifrån boken "Raw Food på svenska" skriven av Erica Palmcrantz Irmela Lilja. En bra bok som jag varmt rekomenderar för den som vill testa, vill börja, eller redan äter raw food.
"Nötter och frön är näringsrika och det finns många sorter att välja bland. Köp alltid orostade och osaltade nötter och frön.Förvara sedan nötterna i kylskåpet för att undvika att de härsknar. Frön är mer lättsmälta än nötter,innehåller något mindre fett och ger oss bra med näring och energi."
_____
Mandel - egentligen ingen nät utan en stenfrukt.En av de mest näringsrika "nötterna".
Hasselnöt- 50 g om dagen täcker vårt behov av E-vitamin enligt livsmedelsverkets rekomendationer.
Cashewnöt- de naturella cashewnötterna som finns i butikerna är inte riktigt "råa" då skalet ångats upp för att få fram nöten.Men vi använder den ändå för näringen och smakens skull.
Valnöt- Känd som nöten med det höga innehållet av den nyttiga omega 3-fettsyran alfa-linolensyra.Har även ämnet tryptofan i sig som kan lugna oss när vi är stresssade eller upprörda.
Paranöt- Innehåller selen som är svårt för oss att hitta i andra livsmedel,på grund av att våra jordar är utarmade på selen. I Brasilien dr paranöten växer är jordarna rika på selen.
Solrosfrön-Kan användas till frukost,lunch,middag och desserter.Är rika på fleromättade fettsyror ,Vitamin E samt mineralerna kalium,kalcium,järn och zink.
Linfrön,brun & gula- rika på omega 3,6 och 9 men de behöver krossas för att vi ska kunna tillgodogöra oss fetterna .Gör detta själv istället för att köpa färdigkrossade linfrön som finns i din butik, de kan ha härsknat. Hela linfrön har mest en påskyndande effekt på din tarm.
Skalat,helt bovete - En ört och därmed glutenfri. Den är rik på protein och fungerar som en bra bas i sallader och med frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar