fredag 29 april 2011

VAD är raw food?

Levande föda, "raw food", är helt enkelt mat som den är i sin råa, naturliga, oprocessade, oupphettade form. På det viset hålls enzymer och näringsämnen intakta och levande, men med tillagad mat börjar enzymerna förstöras, de förlorar sin funktion och dör när maten upphettas vid höga temperaturer.

Att äta levande mat i sin naturliga form är egentligen ganska logiskt om man tänker på det. Tyvärr har vi, speciellt i västerländsk kultur, kommit så långt ifrån tanken att livsmedel kan vara läkande och hur vi naturligt borde äta och leva, att vi ofta inte ens medvetet tänker på vad som gör mat hälsosam för våra kroppar. I den moderna kosthållningen har vi vant oss vid färdigpacketerad och konstgjord mat, att vi kräver förklaringar till varför nyskördad ekologisk mat är bättre för kroppen och hälsan. Det som egentligen är mest naturligt och hälsosamt för oss att äta kommer inte alltid först som en naturlig tanke, utan istället söker vi efter en vetenskaplig förklaring till varför naturlig mat är bättre än den frysta och micrade middagen.

Vår kultur har hög tempo, en hel del stress, och ofta äter man det som är lättast tillgängligt, ibland utan att tänka så mycket på vad maten består av, eller vilken effekt den har på våran hälsa och kroppar. Generellt består den mycket av snabbmat, skräpmat, micromat, godis, glass, restaurangmat, genmodifierad mat - mat som består av kemikalier, färgmedel, bekämpningsmedel av olika slag, tillväxthormoner, antibiotika och steroider till stor del. Vår mat kommer ur burkar, tetrapack och plastlådor, och vi äter till och med saker som inte ens finns i naturen! Tänk bara på alla kemikalier som är inbakade i så många produkter som förtärs i snabbmatsrestauranger och i färdigmat - något som numera ingår i de flesta familjers veckomeny. Det är inte konstigt att så många av oss ständigt är sjuka, överviktiga eller lider av andra hälsoproblem. Vi har blivit programmerade genom reklam, filmer, TV och lockelsen från snabbmatskulturen att vi till och med finner det svårt att urskilja vad som är hälsosamt och naturligt ibland nu för tiden...

Rå mat innehåller liv och detta liv kommer att föras över till din kropp, ge dig näring på cellnivå med allt liv, näringsämnen och godhet som din kropp behöver - inte bara för att överleva, utan för att frodas! Hur vår kropp fungerar är egentligen också komplicerat, men vad vår kropp behöver för att fungera är istället rätt enkelt.

Vi har väl alla hört påståendet "Du är vad du äter". Det är sant att våra kroppar omvandlar allt den smälter för att mata alla celler, och den byggs faktiskt upp på den mat vi äter. Om vi äter en vanlig västerländsk diet, vilken till största delen brister på mängden levande enzymer, mineraler, vitaminer och spårämnen våra celler kräver för att fungera, kommer vi helt enkelt inte att kunna fungera till hundra procent. Äter vi istället en stor del råa livsmedel låter vi våra kroppar få energi, hälsa och vitalitet, genom att vi förser cellerna med det de behöver. Rå föda balanserar kroppen, förser cellerna med syre och naturligt vatten, och de essentiella mineralerna och vitaminerna som cellerna behöver.

Så nästa gång du planerar din måltid, fråga dig själv hur du vill må. Om du vill öka energinivån, förbättra hälsan, vikten, matsmältningen, hyn och ditt generella mående – tänk på att inkludera mer levande föda i maten, och gärna ekologiskt. Det är en bra början. Du behöver inte vara läkare för att förstå denna princip. Det är ALLTID fördelaktigt att inkludera mer rå mat i din vanliga kost, ta bara ett steg i taget mot det mål du vill nå, och lägg steg för steg till mängden rå mat i din kost, så att det fungerar för dig och dina nära och kära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar